Ghidul cititorului afurisit, de Nix cel năstrușnic

Nu-mi plac oamenii. Sunt nepoliticoși, aroganți și mincinoși. Cum poți să ai încredere într-o ființă care poate să mintă și să înșele? Cuvintele sunt arma secretă a zânelor: descântece și farmece rostite în miez de noapte, la umbra celor mai bătrâni copaci din pădure, binecuvântați de însăși Regina Zânelor, care mi-a încredințat mie cea mai periculoasă și importantă dintre misiuni.

Da, ați citit bine. Mie, lui Nix cel afurisit, cunoscut ca și Nix cel năstrușnic. Îi aștept cu nerăbdarea întoarcerea din Țara de Vară. Îmi este dor de prietenii mei magici, de Sprinten și Iute, de Aripă și Săgeată. Mi-ar fi plăcut să alerg cu ei și să creez farse noi, însă un om a îndrăznit să locuiască în pădurea noastră și acum trebuie să-l conving să ne părăsească meleagurile înainte de sosirea victorioasă a Reginei.

Din păcate, nu este un adversar ușor de învins. Îmi cunoaște trucurile și slăbiciunile, e isteț și are multe cărți. Am furat o parte din comori când bărbatul urât și rău se îngrijea de legumele din grădină, însă nu prea mi-au plăcut poveștile. Aveau coperte fermecate și pagini albe (spun „aveau” pentru că acum au coperte rupte și aproape toate paginile sunt verzi sau murdare de noroi), ilustrații și un logo neobișnuit, probabil un simbol foarte popular în rândul oamenilor: SB (am aflat mai târziu că înseamnă Storia Books).

Am descoperit o singură serie cu zâne, ceva despre un Rege malefic și nemilos, care plănuiește să se întâlnească mâine, pe 24 aprilie, cu fanii săi muritori. Ugh, de ce ar face asta? Nu știe că oamenii miros și că ar putea să-l răpească? Voiam să-l ajut cu un avertisment, însă de ce să îmi bat capul cu un rege care are drept sfetnic o muritoare? De două ori ugh.

Revenind la mine și la problema mea, după numeroase farse și amenințări nevinovate, am reușit să-l fac pe om să plângă. Soluția a fost neașteptat de simplă și am avut suficient timp la dispoziție ca să realizez până și o schemă pentru îndepărtarea oamenilor, utilă pentru toate zânele care ar putea întâmpina aceleași dificultăți ca și mine cu aceste creaturi insuportabile și rele.

Ghidul cititorului afurisit, de Nix cel năstrușnic, cuprinde șapte sfaturi și lecții prețioase de supraviețuire a zânelor, pe care le poți pune în practică vrăjindu-l pe cel mai bun prieten al omului-problemă (este important ca prietenul să nu locuiască în aceeași casă, altfel trebui să scapi de doi intruși), urmând să-l transformi într-un cititor afurisit.

Îndatoririle sale:

  1. Va împrumuta cărți de la omul-problemă și va uita să le returneze. Pe unele le va „face pierdute”, însă cele mai multe se vor întoarce la proprietar într-o condiție precară: murdare, rupte și/sau mâzgălite.
  2. Va vorbi cu omul-problemă în timp ce el va încerca să citească. Povestea o să fie treptat distrusă și bucuria lecturii va deveni un simplu mit.
  3. Va scăpa din greșeală apă pe cartea preferată a omului-problemă. Un sentiment fals de vinovăție îl va îndemna să încerce o misiune de salvare, dar distrugerea va crește exponențial și paginile se vor rupe chiar și la cea mai fină atingere.
  4. Va citi toate cărțile din biblioteca omului-problemă și îi va spune detalii importante. Oamenii le numesc spoilere și am înțeles că au distrus numeroase prietenii și alianțe. Ce bucurie!
  5. Va critica fără argumente cărțile preferate ale omului-problemă și îi va insulta personajele favorite, până în punctul în care ochii lui vor înota în lacrimi de furie și deznădejde.
  6. Va mânca doar când citește și va da paginile cu mâinile murdare de sosuri și alte-chestii-lipicioase-iubite-de-oameni. Omul-problemă va avea o reacție urâtă, presimt asta!
  7. Va spune că nu îi mai place să citească și că toate cărțile reprezintă o pierdere de timp. Am păstrat ce este mai afurisit și diabolic pentru final.

Știu și când îmi voi pune în aplicare planul malefic: pe 23 aprilie, de Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Este perfect! Regina Zânelor o să fie atât de mândră de mine, încât sigur îmi va cere să o însoțesc în următoarea vacanță în Țara de Vară!

Să le fie învățătură de minte oamenilor: să nu se pună cu Nix, paznicul pădurii și prietenul Omului Verde!

Cu viclenie și ură,

Nix cel afurisit.