Ghidul
colaboratorului

Redacția editurii Storia Books poate să fie un loc primejdios: poți să te rătăcești printre corpurile de bibliotecă, să fii absorbit între coperte și să călătorești timp de zeci de ani în tărâmuri fantastice, să descoperi tainele zânelor sau să participi la cele mai neobișnuite provocări, unde doza potrivită de imaginație și un spirit de aventură – imposibil de ținut sub control – devin singurele atuuri ce îți oferă avantajul îndelung căutat. Mereu te vei afla la limita dintre ficțiune și realitate… iar colaboratorii noștri nu vor avea o sarcină ușoară.

O să devină ucenici de vrăjitoare și povestitori desăvârșiți, luptători neînfricați și eroi legendari. Vor citi papirusuri fermecate și basme interzise, se vor confrunta cu temeri contemporane și probleme ascunse, adând înrădăcinate în sufletele protagoniștilor. Fie că le vor oferi alinare personajelor sau le vor împărtăși mai departe povestea, colaboratorii Storia Books vor forma atât o familie, cât și o „armată” de cititori veșnic entuziasmați, alături de care vom pregăti numeroase activități și concursuri.

Daaaaar, înainte să completați chestionarul, v-am pregătit un ghid #mustread!

Criterii obligatorii

Când suntem grăbiți sau ne este foame, mai facem câteva greșeli: mâncăm litere, uneori chiar cuvinte (să nu uităm de vorba noastră din popor: graba strică treaba), uităm să punem diacritice sau îi botezăm pe autori (există o explicație foarte simplă pentru o astfel de „scăpare”: praful zânelor). Se mai întâmplă, a greși e omenește.

Însă nu putem accepta drept ucenici colaboratori care nu stăpânesc regulile gramaticale, precum și cele de ortografie și de punctuație. Ne încruntâm când vedem dezacorduri, când mesajul începe cu „vroiam” sau când spațiul se pune înaintea virgulei. Astfel de „scăpări” trebuie corectate din timp. De asemenea, căutăm colaboratori care să aibă un stil armonios și cursiv, natural, fără să folosească figuri de stil în exces sau termeni a căror semnificație le este necunoscută. Vrem sinceritate și transparență, nu articole și păreri care nu reflectă realitatea. Onestitatea este foarte importantă pentru noi: nu ne supărăm dacă un v-a plăcut un roman și nu întrerupem o colaborare după primirea unui feedback negativ (ca să fie foarte clar: nu există o limită de păreri negative sau mixte).

Recenziile nu sunt rezumate: nu povestiți toată cartea și nu oferiți spoilere (regula se aplică la serii atunci când vorbim despre primul volum). Vrem să știm ce impresii v-au lăsat personajele, cum vi s-a părut worldbuilding-ul și stilul autorului, ce ați simțit în anumite momente, ce v-a dezamăgit sau nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor. Bineînțeles, cu argumente. Nu uitați: cuvintele sunt magice. Folosiți acea magie pentru a înteți curiozitatea, nu pentru a o spulbera unui viitor cititor.

Criterii auxiliare

Nu ne vom alege colaboratorii doar pe baza unor numere (urmăritori, like-uri, abonați, etc.), dar vom lua în considerare aceste aspecte, precum și „vechimea” conturilor. Din nefericire, câțiva ucenici ne-au păcălit în anii trecuți: și-au sters conturile după ce și-au primit coletele. Vrem să îi încurajăm și să-i susținem pe cei aflați la început de drum, însă vă rugăm să ne înțelegeți: nu putem să ne asumăm întotdeauna asemenea riscuri.

Astfel, vrem ca viitorii colaboratori să aibă un istoric de cel puțin un an, fie că sunt bloggeri, bookstagrammeri sau booktuberi. Dacă sunt activi pe mai multe canale de Social Media, cu atât mai bine, însă nu este o condiție obligatorie. Cerințele legate de trafic și urmăritori sunt orientative: dacă nu le îndepliniți, nu înseamnă că nu veți fi aleși.

Cerințe

Bloggeri

Bookstagrammeri

Booktuberi

Durata colaborării

3 sau 6 luni de probă, în funcție de caz, apoi colaborarea va fi pe durată nedeterminată, cât timp ambele părți își îndeplinesc misiunile (promitem că nu o să fie foarte dificile!).

Nu există un termen-limită/deadline pentru recenzii și păreri. Vrem să citiți pentru că vă face plăcere, nu pentru că vă simțiți obligați.

În ce constă colaborarea?

Fiecare colaborare o să fie personalizată: concursuri, fragmente în avanpremieră, reading challenges, ARC-uri (advanced reader copy), cover reveals și lista poate continua la nesfârșit. Acceptăm și propuneri, știm cât de creativi sunt ucenicii! În plus, abia așteptăm să vedem unboxing-uri: așa știm și că au ajuns coletele în siguranță și vrem să vă vedem reacțiile!

Cine face parte din juriu?

Toate personajele poveștilor Storia Books. Nu vă temeți: își vor împărți categoriile și colecțiile! Pentru întrebări și nelămuriri, ne puteți scrie pe scrie@storiabooks.ro. Primele probe de admitere vor avea loc în perioada . Succes tuturor!